02 Juni 2005
+ 13 - 10
Wat gebeurt er met ons als de olie op is?

De oplettende bezoeker zal de bovenstaande titel herkennen, want in mijn post van 11 april gebruikte ik dezelfde titel en schreef ik over het fenomeen waar ik tot voor kort niets vanaf wist: het begrip Peak-Oil. Kortgezegd is het 't moment waarop we niet méér olie uit de grond kunnen krijgen, terwijl de wereldvraag blijft toenemen. Een Nederlandse site kon ik toen niet zo snel vinden, maar inmiddels is daar al keihard aan gewerkt:

Ik zie namelijk net in mijn reactieveldje staan dat bezoeker John Meilink, naar aanleiding van mijn post, een complete site is begonnen over het onderwerp Peak Oil. Is Baby Grandpa toch nog ergens goed voor! Maar serieus: de olie in de wereld raakt op. Wat de verschrikkelijke gevolgen voor de wereld zijn als het zover is, kun je lezen bij John Meilink op zijn site genaamd Peak Oil Alert!

Jeetje beetje eng allemaal, toch is wat minder ver het gas intrappen en beginnen met besparen. Ik hoop maar dat iedereen op tijd gaat realiseren hoe erg dit probleem is.

Op tijd is nog maar de vraag: velen zeggen dat al veel te laat is… :-.

Ze hebben het in het verhaal over prijzen van een een olievat die kunnen gaan oplopen tot boven de 100 dollar!! Ik moet zeggen dat dat er al aardig begint aan te komen als je deze link bekijkt:http://www.nu.nl/news/535026/37/Shell_verhoogt_opnieuw_prijzen_benzine_en_diesel.html. We moeten nu drastisch maatregelen gaan nemen anders hebben we inderdaad staks problemen. Wat ik echter wel vreemd vind is dat men het niet over de gasvooraden heeft, want daar schijnt nog genoeg van te zijn?? Is toch ook een brandstof?

Volgens dit Shell bericht kunnen we met 36 windmolens 100.000 gezinnen onderhouden van elektriciteit!!(http://www.shell.com/home/Framework?site.. ) Voor heel Nederland zouden we dus 6120 windmolens moeten neer kwakken! Moet toch wel te doen zijn de komende 15 a 20 jaar? Hebben we in ieder geval een goed begin en werkgelegenheid voor als de olie echt op begint te raken. !!! ALS het inderddad klopt wat de olievooraden betreft !!!

Waar men olie aantreft, vind je doorgaans een gasbel die pal boven de olie zit. Het gas komt onder hoge druk naar buiten als je het aanboort; het is alleen lastig inschatten om hoeveel gas het dan echt gaat. Bovendien loopt een gasbel niet ‘langzaam leeg’, nee: als de bel leeg is houdt van het ene op het andere moment de gastoevoer op. En wanneer dat moment zich voordoet is al helemaal niet te voorspellen.

6120 windmolens? Dat betekent dus dat je langs de hele kustlijn van Nederland, van de waddeneilanden tot aan Zeeland misschien wel een kilometer dikke rij windmolens krijgt. Stel je eens voor: sta je op het strand en waar je ook kijkt, overal windmolens. Zover het oog reikt. Je kunt misschien niet eens meer de zee in om gewoon te zwemmen. En dan stijgt in de tussentijd de zeespiegel ook nog. Roest, slijtage, onmogelijk onderhoud aan de molens…

Ja opa, ik probeer toch enigzins nog maar positief te zijn…liever zo’n uitzicht op het strand dan onbewoonbare steden. En dat onderhoud zal niet het probleem zijn…behalve het olien van de tandwielen in zo’n ding!!!! Misschien heeft John Titor toch gelijk met zijn oorlogen rond 2010…hmmmmm:-/

Snap ik ook wel, positieve dingen blijven zien is erg belangrijk. Maar sommige alternatieven, zoals die 6200 windmolens, vragen gewoon om een geintje.

>36 windturbines met een totaal vermogen van 108 Megawatt. Jaarlijks produceren de windmolens voldoende stroom >voor de elektriciteitsbehoefte van meer dan 100.000 Nederlandse huishoudens

Ga voordat je hier een conclusie eens opzoek of dat totaal vermogen van 108 Megawatt het Maximaal vermogen is oftewel wordt er rekening mee gehouden dat een windmolen maar 15-25% van de tijd stroom levert?

Daarnaast bestaat nederland niet alleen uit huishoudens, je hebt ook nog industrie en auto’s weet je…. (en dat is een groter del qua stroom als huishoudens). Daarnaast wordt olie niet gebruikt om elektriciteit op te wekken in Nederland (althans nauwelijks..)

Oftewel neem niet alles letterlijk aan wat je leest, aan elk verhaal zitten weer meer aspecten! Gegroet en wees geinformeerd.

Rembrandt, check je email! ;-)


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

  ( Register your username / Log in )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.